X Dzień Pstrąga i konkurs kulinarny w Białym Dunajcu |
Autor: Krzysztof Jarosz |
29 czerwca 2011 |
31 lipca 2011 roku w Białym Dunajcu w ramach X Dnia Pstrąga odbędzie się konkurs kulinarny na przyrządzenie najlepszej potrawy z pstrąga. Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie. Zgłoszenia przyjmowane będą do dnia 30 lipca. Szczegóły na plakacie i w poniższym regulaminie.
REGULAMIN KONKURSU
NA PRZYRZĄDZENIE NAJLEPSZEJ POTRAWY Z PSTRĄGA
PODCZAS X „DNIA PSTRĄGA”
W BIAŁYM DUNAJCU 31. 07. 2011r.
1. Sprawy organizacyjne 1.1. Organizatorami Dnia Pstrąga są: Urząd Gminy Biały Dunajec, Gminny Ośrodek Kultury w Białym Dunajcu, Polski Związek Wędkarski Koło w Zakopanem, Stowarzyszenie Promocji Przedsiębiorczości, Kultury, Sportu i Turystyki na Rzecz Rozwoju Gminy Biały Dunajec „Kalina”, Ochotnicze Straże Pożarne, Podhalańska Lokalna Grupa Działania oraz Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury. 1.2. Dzień Pstrąga odbędzie się w Białym Dunajcu – na polanie obok mostu do osiedla Gile w dniu 31 lipca 2011r. (niedziela). 2. Warunki uczestnictwa 2.1. W konkursie mogą brać udział kucharze zatrudnieni w Polsce w dowolnych zakładach gastronomicznych. 2.2. W konkursie nie obowiązuje limit wiekowy. Uczestnicy biorący w nim udział mogą posiadać dowolny stopień w hierarchii zawodowej. 3. Zasady organizacyjne 3.1. Zakład pracy delegujący uczestników na konkurs pokrywa koszty dojazdu oraz koszty produktów potrzebnych do wykonania dań konkursowych. Wystrój stanowiska konkursowego powinien nawiązywać do regionalnego charakteru imprezy, dopuszczalny jest wystrój poprzez ekspozycję nazwy zakładu gastronomicznego (restauracja, hotel, itp.). 3.2. Sprzęt potrzebny do wykonania dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania dań konkursowych każda ekipa przywozi ze sobą. Organizator zapewnia 2 stoły robocze z półką 2000x700x850, dwa grille, kuchnię indukcyjną, piec konwekcyjno-parowy. 4. Reguły przeprowadzenia konkursu 4.1. Tematem konkursu jest pstrąg; dodatkowe produkty i sposób wykonania – dowolne. 4.2. Początek konkursu o godz. 16.00; czas – 1 godzina. 4.3. Danie powinno zostać w całości przygotowane w miejscu odbywania konkursu, jednak dopuszczalna jest częściowa obróbka potrawy w swoim punkcie gastronomicznym i dostarczenie potrawy do końcowego przygotowania i podania na miejsce konkursu. 4.4. Każda ekipa musi wykonać minimum cztery porcje dania konkursowego. 4.5. Wszystkie porcje dania konkursowego muszą zostać podane jednocześnie. 4.6. Jakość dań ocenia jury. Ocenie podlegają: smak, wygląd, sposób podania, dekoracja. Skala ocen: 0-5 pkt. 4.7. Wszystkie stanowiska będą usytuowane przed publicznością zaproszoną na konkurs w celu zaprezentowania pełnego kunsztu zawodowego występujących kucharzy. 5. Nagrody 5.1. Za miejsca I-III zostaną przyznane nagrody finansowe w wysokości odpowiednio 1000.-; 600.- i 400. -złotych oraz pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe. W wypadku przyznania nagród ex aequo jury zastrzega sobie możliwość innego podziału nagród pieniężnych. 6. Zgłoszenia. 6.1 Zgłoszenia przyjmowane są w Gminnym Ośrodku Kultury w Białym Dunajcu, ul. Jana Pawła II 363, tel. 182001690; 605128391, fax. 182073330, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. do 30 lipca 2011r.
|