Wędkarskie i kulinarne zmagania w ramach XVII "Dnia Pstrąga" w Białym Dunajcu |
Autor: Bartłomiej Kudasik |
30 lipca 2018 |
Za nami „Dzień Pstrąga”, odbywająca się w ramach Tatrzańskich Wici impreza, której motywem przewodnim jest pstrąg – ryba znajdująca się w herbie Białego Dunajca. W dorocznych zawodach wędkarskich o puchar Wójta Gminy Biały Dunajec najlepszy okazał się Janusz Gonciarczyk, który złowił najwiekszą ilość ryb, „wyciągnął” również największego pstrąga. Sylwester Lis, szef kuchni kompleksu Bukovina Resort, prezentował szereg sposobów przygotowania pstrąga, często w najbardziej nieoczywisty sposób, po czym starł się w kulinarnej bitwie z miejscowymi gaździnami. Choć pomagały mu ubiegłoroczne nośwarniyjse górolecki wynik spotkania pozostał nierozstrzygnięty. Odbyły sie też pierwsze konkurencje rozstrzygniętych nazajutrz Wyborów Nośwarniyjsyj Górolecki – kandydatki musiały usunąć ości z pstrąga i usmażyć go na ogniu.
Związanym z białodunajecką herbową rybą wydarzeniom wędkarskim i kulinarnym towarzyszyły występy zespołów i kapel. Na scenie przy potoku Biały Dunajec pojawili się „Mali Holni” z Sierockiego”, muzyka Piotra Polaka, „Zielony Jawor” z Krempach”, młodzi podhalańscy muzycy przedstawiający muzykę łuku Karpat. Na zakończenia serca publiczności podbił „Zbigniew Foryś Band”, którego lider, przed laty członek i kompozytor kultowej grupy „Lombard” przedstawił wraz ze swoimi muzykami kilka utworów swego dawnego zespołu, ale przede wszystkim porywające interpretacje rockowej amerykańskiej klasyki z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.
|
Dodaj komentarz