VIII Dzień Pstrąga - Biały Dunajec 2009 |
Autor: Krzysztof Jarosz |
27 września 2010 |
W niedzielę 26 lipca na kamieńcu obok mostu do osiedla Gile w Białym Dunajcu odbył się VIII Dzień Pstrąga. Oczywiście wszystko w tym dniu kręciło się wokół pstrąga. Tradycyjnie odbyły się zawody wędkarskie oraz konkurs kulinarny na przyrządzenie najlepszej potrawy z pstrąga. Licznie zgromadzona publiczność mogła oglądać pokazy gastronomiczne, występy zespołów regionalnych (Regle z Poronina, Biołodunajcanie, Małe Harnasie i Harnasie z Suchego). Wieczorem wystąpił zespół Kałe Bała z Czarnej Góry oraz Turnioki.
W zawodach wędkarskich uczestniczyło 35 zawodników. Zwycięzcą okazał się Jan Gąsienica Daniel, drugie miejsce przypadło Andrzejowi Łukaszczykowi a trzecie Janowi Gońciarczykowi. Puchar Wójta Gminy Biały Dunajec otrzymał za połów największego pstrąga 46,4 cm Maciej Pająk. Wyniki konkursu kulinarnego na Najlepszą Potrawę z Pstrąga: Jury Konkursu : Sylwester Lis – Szef Kuchni Hotelu „Stamary” Sebastian Krauzowicz – Szef Kuchni Hotelu „Crocus” Maciej Wiśniewski współwłaściciel firmy "Catering Bracia Wiśniewscy" i członek Kulinarnej Reprezentacji Polski Maciej Kurkowski – kucharz, absolwent French Culinary School Pierre’a Dubrulle’a w Vancouver Jan Wojtanek - Doradca Kulinarny firmy Krakpol („Karczma Po Zbóju”, „Kmicic”, „Gazdowo Kuźnia” Sebastian Lebda – restauracja „OdSkocznia” w Zakopanem Jury Degustacyjne Andrzej Jacek Nowak – Wójt Gminy Biały Dunajec Bartłomiej Kurzeja – artysta rzeźbiarz Nowy Targ/ Warszawa Rafał Gratkowski – dziennikarz Tygodnika Podhalańskiego po obejrzeniu i degustacji potraw z pstrąga przygotowanych przez startujące ekipy postanowiło przyznać następujące nagrody: I miejsce i 1000 zł – Marek Szandor, Pensjonat „Szandor”, Biały Dunajec II miejsce i 600 zł – Restauracja „Mała Szwajcaria”, Zakopane III miejsce i 400 zł – Karczma „Polaniorka”, Biały Dunajec oraz wyróżnienia: Restauracja „Rafaello”, Nowy Targ OSP Biały Dunajec Jury podkreśla bardzo wysoki poziom konkursu, składa podziękowania wszystkim biorącym udział w konkursie oraz składa podziękowania jego sponsorom: Firmom „Prim Gastro” –Dołgowski – Urządzenia dla Gastronomii, Hoteli i Pralni, Hotel „Stamary” w Zakopanem, Prowana Consulting Group Przyprawy RAPS, Catering Bracia Wiśniewscy Warszawa
Składamy serdeczne podziękowania dla wszystkich organizatorów i sponsorów Dnia Pstrąga. Organizatorzy VIII Dnia Pstrąga: Urząd Gminy Biały Dunajec, Rada Gminy Biały Dunajec Gminny Ośrodek Kultury w Białym Dunajcu „Kalina” – Stowarzyszenie Promocji, Przedsiębiorczości, Kultury, Sportu i Turystyki na Rzecz Rozwoju Gminy Biały Dunajec Ochotnicze Straże Pożarne z Białego Dunajca, Gliczarowa Dolnego, Gliczarowa Górnego, Leszczyn i Sierockiego Polski Związek Wędkarski koło w Zakopanem Tatrzańska Agencja Rozwoju Promocji i Kultury Sponsorzy Konkursu na Najlepszą Potrawę z Pstrąga i pokazów gastronomicznych: Firma „Prim Gastro” – Jerzy Dołgowski – Urządzenia dla Gastronomii, Hoteli i Pralni, Zakopane Hotel Stamary w Zakopanem Prowana Consulting Group Przyprawy RAPS Catering Bracia Wiśniewscy Warszawa Sponsorzy zawodów wędkarskich: Nowosądecki Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego Centrum Wędkarska Power Box Warszawa, Solvkroken – producent sprzętu wędkarskiego Sklep Zoologiczno Wędkarski Gołąb Stanisław Bachleda – firma Pakfol, Zakopane Marek Szandor – Dom Wczasowy Szandor Sponsorzy „Dnia Pstrąga” z Białego Dunajca Pensjonat „Borowy” Hurtownia Spożywcza Krystyna i Stanisław Gil Pokoje Gościnne „U Topora” Pokoje Gościnne „U Rysia” Ośrodek Wypoczynkowy „Szarotka” Wynajem Pokoi „U Władka” Grażyna i Maciej Pawlikowscy Ośrodek Wypoczynkowy Kubik Jan Pawlikowski Państwo Mrugała Janusz Para
|