| Fotorelacja z XIII "Dnia Pstrąga" w Białym Dunajcu | 
| Autor: Bogumiła Kułach | 
| 14 lipca 2014 | 
| 
 W niedzielę 13 lipca odbył się w naszej gminie "XIII DZIEŃ PSTRĄGA" - flagowa białodunajecka impreza organizowana w ramach cyklu plenerowych imprez XIII Tatrzańskich Wici. Wydawać by się mogło iż ten ciąg XIII może przynieść pecha, a tu wręcz odwrotnie odczarował pogodę, zaświeciło wspaniałe wakacyjne słońce. Okazał się bardzo szczęśliwy dla zwycięzców kulinarnego konkursu NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ  Z PSTRĄGA. Główną nagrodę, statuetkę i czek na 1000 zł otrzymał Krzysztof Janik z Bukowiny Tatrzańskiej. Na scenie gościliśmy różnorodne zespoły m.in. dziecięce regionalne, grupy młodzieżowe i nie tylko, zespoły folkowe, bandy międzynarodowe, w tym Ayaju Bolivia, Sister Wood czy Dagadana. Scena muzyczna przedstawiała szeroki wachlarz artystów i ich dźwięków, przy których wszyscy goście mogli się bawić do późnych godzin nocnych.  
 
 
 
 Protokół posiedzenia jury 
Konkursu na Najlepszą Potrawę z Pstrąga 
XIII Dzień Pstrąga, Biały Dunajec 13 lipca 2014 r. 
 Jury Konkursu na Najlepsza Potrawę z Pstrąga 
 jury degustacyjne: Andrzej Jacek Nowak – Wójt Gminy Biały Dunajec 
Halina Gnacińska – Rada Miejska w Sianowie 
Jadwiga Szuplak - Rada Miejska Sianowie 
jury profesjonalne: Sylwester Lis – szef kuchni kompleksu Bukovina, przewodniczący jury 
Jan Wojtanek – szef kuchni Karczmy „Po Zbóju” 
Anna Jelonek – firma Horeca Invest - Kraków 
po obejrzeniu i degustacji potraw z pstrąga przygotowanych przez startujące ekipy postanowiło przyznać następujące nagrody: 
 w konkursie profesjonalistów: I miejsce 1000 zł i statuetkę  
Krzysztof Janik – Restauracja Pod Stancyjom 
II miejsce i 600 zł i statuetkę 
Sławomir Saguła i Łukasz Pawlikowski – Hotel Zbójnicówka 
III miejsce i 400 zł i puchar 
Jan Stopka i Maciej Jarosz – Lewicowy Odłam Krystynki 
oraz wyróżnienia: Krzysztof Malinowski 
Wojciech Kowalczyk 
Konrad Kopczyński 
Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Urzędu Gminy i Miasta w Sianowie, Urzędu Gminy w Białym Dunajcu i GOK w Białym Dunajcu. Jury podkreśla bardzo wysoki poziom konkursu, składa podziękowania wszystkim biorącym udział w konkursie oraz składa podziękowania jego sponsorom: Firmom: Horeca Invest – wyposażenie gastronomii i SW-PROJEKT - projekty technologiczne dla przemysłu gastronomicznego, kompleksowi „Bukovina” z Bukowiny Tatrzańskiej, Izabeli i Jackowi Sikoniom – Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne ‘Dolina Tatr”. 
 Zdjęcia: Bogumiła Kułach 
 
 Dziękujemy naszym sponsorom, którzy wsparli XIII "DZIEŃ PSTRĄGA" Hotel „Biały Dunajec – Resort Spa & Wellness 
Horeca Invest – wyposażenie gastronomii 
SW-PROJEKT - projekty technologiczne dla przemysłu gastronomicznego 
Sklep „Vision Polska” 
Sklep „Głowatka” 
Restauracja „Watra” 
„Salix Alba” – polski producent sprzętu wędkarskiego  
Sklep „Caddis” 
Krzysztof Gryniewicz 
Jacek Szarlej  
Andrzej Kłosowski - MayFlyBench 
Organizatorami XIII "Dnia Pstrąga" byli:  Urząd Gminy Biały Dunajec 
Gminny Ośrodek Kultury im. gen. bryg. A. Galicy w Białym Dunajcu 
Tatrzańska Agencja Rozwoju i Promocji Kultury 
Klub Muchowy „Potok” – Biały Dunajec 
Polski Związek Wędkarski koło w Zakopanem 
Sylwester Lis – Szef Kuchni kompleksu Bukovina 
Lewicowy Odłam Krystynki z Poronina 
 
 
  | 
	
		
	
			














































































