Fotorelacja z XIII "Dnia Pstrąga" w Białym Dunajcu |
Autor: Bogumiła Kułach |
14 lipca 2014 |
W niedzielę 13 lipca odbył się w naszej gminie "XIII DZIEŃ PSTRĄGA" - flagowa białodunajecka impreza organizowana w ramach cyklu plenerowych imprez XIII Tatrzańskich Wici. Wydawać by się mogło iż ten ciąg XIII może przynieść pecha, a tu wręcz odwrotnie odczarował pogodę, zaświeciło wspaniałe wakacyjne słońce. Okazał się bardzo szczęśliwy dla zwycięzców kulinarnego konkursu NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ Z PSTRĄGA. Główną nagrodę, statuetkę i czek na 1000 zł otrzymał Krzysztof Janik z Bukowiny Tatrzańskiej. Na scenie gościliśmy różnorodne zespoły m.in. dziecięce regionalne, grupy młodzieżowe i nie tylko, zespoły folkowe, bandy międzynarodowe, w tym Ayaju Bolivia, Sister Wood czy Dagadana. Scena muzyczna przedstawiała szeroki wachlarz artystów i ich dźwięków, przy których wszyscy goście mogli się bawić do późnych godzin nocnych.
Protokół posiedzenia jury
Konkursu na Najlepszą Potrawę z Pstrąga
XIII Dzień Pstrąga, Biały Dunajec 13 lipca 2014 r.
Jury Konkursu na Najlepsza Potrawę z Pstrąga
jury degustacyjne: Andrzej Jacek Nowak – Wójt Gminy Biały Dunajec
Halina Gnacińska – Rada Miejska w Sianowie
Jadwiga Szuplak - Rada Miejska Sianowie
jury profesjonalne: Sylwester Lis – szef kuchni kompleksu Bukovina, przewodniczący jury
Jan Wojtanek – szef kuchni Karczmy „Po Zbóju”
Anna Jelonek – firma Horeca Invest - Kraków
po obejrzeniu i degustacji potraw z pstrąga przygotowanych przez startujące ekipy postanowiło przyznać następujące nagrody:
w konkursie profesjonalistów: I miejsce 1000 zł i statuetkę
Krzysztof Janik – Restauracja Pod Stancyjom
II miejsce i 600 zł i statuetkę
Sławomir Saguła i Łukasz Pawlikowski – Hotel Zbójnicówka
III miejsce i 400 zł i puchar
Jan Stopka i Maciej Jarosz – Lewicowy Odłam Krystynki
oraz wyróżnienia: Krzysztof Malinowski
Wojciech Kowalczyk
Konrad Kopczyński
Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Urzędu Gminy i Miasta w Sianowie, Urzędu Gminy w Białym Dunajcu i GOK w Białym Dunajcu. Jury podkreśla bardzo wysoki poziom konkursu, składa podziękowania wszystkim biorącym udział w konkursie oraz składa podziękowania jego sponsorom: Firmom: Horeca Invest – wyposażenie gastronomii i SW-PROJEKT - projekty technologiczne dla przemysłu gastronomicznego, kompleksowi „Bukovina” z Bukowiny Tatrzańskiej, Izabeli i Jackowi Sikoniom – Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne ‘Dolina Tatr”.
Zdjęcia: Bogumiła Kułach
Dziękujemy naszym sponsorom, którzy wsparli XIII "DZIEŃ PSTRĄGA" Hotel „Biały Dunajec – Resort Spa & Wellness
Horeca Invest – wyposażenie gastronomii
SW-PROJEKT - projekty technologiczne dla przemysłu gastronomicznego
Sklep „Vision Polska”
Sklep „Głowatka”
Restauracja „Watra”
„Salix Alba” – polski producent sprzętu wędkarskiego
Sklep „Caddis”
Krzysztof Gryniewicz
Jacek Szarlej
Andrzej Kłosowski - MayFlyBench
Organizatorami XIII "Dnia Pstrąga" byli: Urząd Gminy Biały Dunajec
Gminny Ośrodek Kultury im. gen. bryg. A. Galicy w Białym Dunajcu
Tatrzańska Agencja Rozwoju i Promocji Kultury
Klub Muchowy „Potok” – Biały Dunajec
Polski Związek Wędkarski koło w Zakopanem
Sylwester Lis – Szef Kuchni kompleksu Bukovina
Lewicowy Odłam Krystynki z Poronina
|